Doğum sonrası : Sütün yetiyor mu?

Emziren annelerin kabusu sorulduğunda nefret ettiren, sorana şiddet uygulamak isteten soru. Öncelikle şiddet uygulamıyoruz :)

Doğum sonrası : Sütün Yetiyor mu?
 

Süt yetmemesi neden kaynaklanır?

Süt yetmemesi biraz stresle biraz emzirme süreciyle bağlantılı. Aslında süt yetmemesi diye bir şey olduğunu sanmıyorum. Kişisel görüşüm emzirme sıklığı, stres, alerji, yanlış emzirme pozisyonu bu etkenlerin herhangi birinin oluşmasıyla gelen süreci sütüm yetmiyor olarak kodluyoruz.

Oluk oluk sütü gelen akrabalara kulak tıkıyoruz önce. Kendimizi yetersiz hissettirecek her cümleyi duymazdan geliyoruz. Psikolojimizi bebeğimiz ve kendimiz için pozitif tutuyoruz. Ve sütümüz yetiyor diye düşünüyoruz. Süt olayı psikoloji ile ciddi bağlantılı. Stresi kendimize yaklaştırmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Stresi uzaklaştırmalıyım diye de stres yapmayın. Sanırım en büyük hatam buydu benim, stresten uzak durmak için çabalayıp daha çok strese girmek.

 
 

Emzirme süreleri önemli

Emzirme sürelerini kontrol etmekte fayda var. Her iki memeyi de sırayla verip tamamen bitirmesini beklemek gerekiyor. Bol bol su tüketmek en faydalı hareket olur. Meme reddi yaşıyorsanız bir çok sebebi olabilir. Sütünüz tazyikli geliyor olabilir ya da emzirme pozisyonu doğru olmayabilir bebek memeyi tam kavrayamayabilir.

Meme ucu yetersiz olabilir. Hepsi çözülebilecek sorunlar.Bu konuda doğum yaptığınız hastanede hemşirelerden, sağlık ocağından, emzirme koçlarından destek alabilir ve ya internetten araştırabilirsiniz. İnternet çağının güzel yanını yeni annelikte keşfetmekten kaçınmayın.

Unutmayın süt sütün mayası ne kadar emzirir ne kadar sağarsanız sütünüz o kadar artacaktır. Emzirirken hep “ineklerden feyz al yeni anne” dedim kendime. Bütün gün yeşillik yeyip bol bol su içip yayılıyorlar. Hiç kimsenin vermeyeceği dersi sevgili lohusa inek arkadaşlarım verdi bana :)

 
 

Beslenme rutininizi gözden geçirin

Beslenme rutininizi gözden geçirin. Hala meme reddi, tam bitmeyen süt ve bebeğinizde kabızlık, ishal, kızarıklık, kusma, gaz benzeri şikayetler görüyorsanız doktorunuza danışın. Besin alerjisini gözden kaçırmayın. Alerji riski her bebekte var. Gözünüzü korkmasın, diyet ile çözülebilecek, ek gıda dönemini tadımlar ile geçirdikten sonra büyüdükçe atlatılacak bir süreç.

Bol bol uyuyun dinlenin, gerekiyorsa emzirme kampına girin. Sütünüzü bir anda sekiz çoçuğa yetecek kıvama getirecek mucize bir besin ya da takviye yok. Bebeğiniz ne zaman isterse emzirin. Çok güçlü emip, uzun süreler acıkmıyor ise el ile ya da pompa ile sağın. Anne sütünüz soğutucuda 3 gün, buzlukta 3 ay bozulmadan kalır.

Oksitosinin önemi

Göğüslerinize masaj yapın. Fırsatınız var ise oksitosin masajı yaptırın. Oksitosin bir nevi sevgi, aşk hormonu. Süt için prolaktine ihtiyacımız olduğunu biliyoruz peki oksitosin ne zaman devreye giriyor. Mesela bebeğinizi düşünürken,ağladını duyduğunuzda ya da acıkmasına yakın memeden süt sızar ya, onu kısmen yapan oksitosin.

Bu hormon bize çevremizde gördüğümüz güzel şeyleri sevdiren, sosyalleştiren birer pozitif papatya olmamızı sağlayan hormon. Ayrıca doğru emzirme ile salgılanan oksitosin, uterusun kasılmasına ve rahmin eski haline gelmesine de yardımcı olur.

 
 

Bol prolaktin, bol oksitosin, az stres, çokça sevgi ve sütlü güzel günler. Emzirin sevgili taze anneler. Ve son bir tüyo, bu günler geçecek, zorlukları göğüsleyeceksiniz, sonra ki bebeklerinizde bilirkişi anneler olacaksınız.