Bebeğim parmak emmeye doymuyor, bir sorun mu var?
Bebekler çok güçlü bir emme yutma refleksiyle doğar. Doğdukları süreçten dört aylık olana kadar geçen sürede sadece emerek beslenebiliyorlar. Ayrıca bu bebeğin psikolojik bakımdan emmeye bağlanması da demek. Çünkü bu onlar için haz verici bir durum.
Bebekler neden parmak emer?
Bebekler ve çocuklar 3 ila 4 yaşına kadar parmak emebilirler. Başta başparmak olmak üzere, ayak parmaklarına kadar emebilirler. Anne karnında başlayan bu süreç hem emme yutma refleksi için iyidir, hem de bebeğin ilk 4 aylık süreci çok rahat atlatmasını sağlar.
Bebekler ilk dört aylık süre boyunca hayatta kalabilmek için emmelidir. Ayrıca emmek onlar için doyurucu olduğu kadar psikolojik rahatlatma yaratan “haz” duygusunun tatmini için de biçilmiş kaftan. Yani, psikolojik bir etmen yok ise bebeklerin ve çocukların 3-4 yaşına kadar -üç buçuk yaşını aşmaması daha doğru- parmak emmelerinde çok büyük bir sakınca yok. En fazla parmakları buruşur 😊
Ayrıca yürümeye başladıktan ya da bir yaşını doldurduktan sonra da parmak emiyorsa bu onun yorgun, uykusuz, rahatsız ve belki mutsuz olduğuna işaret edebilir. Çok büyük bir problem olarak değil, rahat etmesi için başvurduğu bir eylem olarak görülebilir.
Parmak emmesinin önüne geçilebilir mi?
Elbette geçilebilir ancak, bu ceza ile, parmaklara acı biber sürmek ile ya da ellerini kollarını bağlayarak olmaz. Çocuk için daha fazla psikolojik yük yaratmış olursunuz. Genel olarak bebekler 3 yaşına kadar parmak emmeyi bırakabilmektedir. Genel olarak öncelikle neden parmak emdiğini tespit etmek gerekmektedir.
Ne zaman / neden parmak emiyor?
- Uykuya geçiş sırasında / Uyku
- Diş çıkarma zamanında, dişleri / damakları kaşındığı için
- Güven eksiliği varsa / Anne-Baba arası tartışma gördüyse
- Yeni bir kardeşi olduysa
- Memeden emmeyi erken bırakmak durumunda kalmışsa
- Ek gıdayı istemeiş ya da ek gıda yemeye zorlanmışsa
Parmak emmesinin önüne geçmek için uygulanabilecekler
- Memeden erken kesmemeye çalışın
- Aklını ve düşüncelerini parmak emmekten alıkoyacak oyun ortamları oluşturun
- Çocuğunuzun psikolojisi bozabilecek davranışlardan kaçının. Asla şiddet uygulamayın ve batıl inançlar aşılamayın!
- Parmak emmeyi bırakması için teşvik edin, her elini ağzından çektiğinde bir şekilde ödüllendirin
- Besleme esnasında uygun pozisyonda olduğundan emin olun, sakin geçen bir emzirme yada göğsünüze yakın konumlanmış bir biberon emzirmesi parmak emmeyi öteleyebilir
- İletişim kurabilen çocuklar için: Onu bunu bırakabileceğine dair cesaretlendirin. Parmak emmeyi bırabileceği inancını kazandırın
Yukarıdaki uygulanabilecek seçeneklerden hangisi sizin yavrunuz için uygunsa onu seçebilirsiniz. Ya da başka bildiğiniz eylemler varsa bize yorum olarak bırakabilirsiniz.
Parmak emmenin ağız ve diş sağlığına etkileri
Uzun süren parmak emme diş sağlığına etki edebilir. Yeni oluşan ve gelişen kas/kemik sistemine ufak etkiler ile, dişlerin öne doğru çıkması ya da çene yapısında ufak değişikliklere sebep olabilir. Özellikle uyurken parmak emen çocuklarda üst çenede darlık oluşabilmektedir.
Genelde üç yaş civarında parmak emme bırakıldığında dişlerdeki öne çıkıklık ya da aralıklar kapanabilmektedir. Ancak üç buçuk yaşını geçen parmak emme durumlarında dişlerde oluşan deformasyon kalıcı olabilmektedir.
Her şeyi denedim, parmak emmeyi bırakmıyor
Bu durumda muhakkak bir uzman desteği gerekmektedir. Bilmeden çocuğunuzun psikolojik olarak bir problemi olabilir. Bunu en iyi işin uzmanı olan doktorlar belirleyebilir.