Bebeğinizin süt dişleri hakkında bilmeniz gerekenler

Bebeğizin ve sizin çıkana kadar binbir zorluk çektiğiniz ama beş altı yıl sonra dökülüp gidecek olan, bebeğizin süt dişleri hakkında bilmeniz gereken çok şey var.

Bebeğinizin süt dişleri hakkında bilmeniz gerekenler
 

Süt dişleri aslında nedir?

Bebeğiniz doğmadan önce oluşmaya başlayan ilk dişlere süt dişleri diyoruz. Bu dişler anne karnında oluşmaya başlar ve kalıcı dişlere nazaran daha kesin, daha hassas yapıdadırlar.

Bebeğinizin beslenmesine, ses çıkartmasına ve mimiklerinin gelişmesinde büyük katkıları vardır. Kalıcı dişler çıkmaya başlamadan dökülmeye başlarlar.

 
 

Bebeğinizin süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?

Bebekten bebeğe değişmekle birlikte bebeğinizin süt dişleri genelde 5-6 ay aralığında çıkmaya başlar. İlk bebek dişinin çıkması 10. ayı bulabilir. Anne karnında oluşmaya başlayan bu işlerin olgunlaşma süreci biraz fazla sürmektedir.

Bebeğinizin süt dişleri toplam olarak yirmi tanedir. Bunlar 10 üstte, 10 altta olmak üzere konumlanmıştır.

Bebeğinizin süt dişleri ne zaman tamamlanır?

Süt dişlerinin tamamlanması genel olarak 2.5 yaşı bulabilmektedir. Bazı durumlarda 3 yaşı da bulabilir.

Bebeğinizin süt dişleri hangi sırada çıkar?

Genel olarak bebeğinizin süt dişleri alttan çıkmaya başlar. Bazı ististanlar dışında aşağıdaki listedeki gibi bir sırada çıkmalarını bekleyebilirsiniz. Ek olarak listenin altındaki resimde de bu bilgileri size görsel olarak aktarıyoruz.

  • Önce alt kesici dişler çıkmaya başlar
  • Sonrasında üst kesici dişler çıkmaya başlar
  • Alt ve üst yan kesici dişler çıkmaya başlar
  • Önce alt, sonra üst azı dişleri çıkmaya başlar
  • Alt ve üst köpek dişleri çıkmaya başlar
  • Kalan arka azı dişleri de çıkmaya başlar
Bebek diş anatomisi
 

Bebeğinizin süt dişleri neden zor çıkar? Bakıma ihtiyaçları var mıdır?

Bebeğinizin süt dişleri oldukça keskindir. Doğal olarak bebeğinizin diş etini keserek, delerek gelirler. Bu da doğal olarak bebeğinizde ağrı, şişme ve kaşıntılara sebep olur. Bazı durumlarda bebeğin rahatsız olmasından kaynaklı ateş de görülebilir.

Bebek için zorlu olan bu süreç sizi de yoracaktır. En zor çıkan dişlerin köpek ve azı dişleri olduğunu aktaralım. Siz farkında olmasanız da onlar en zorlu çıkan dişler.

 
 

Süt dişlerinin bakıma ihtiyacı var mıdır?

Zaten dökülecek diye bebeğinizin süt dişlerini ihmal etmeyin. Süt dişlerinin de bakıma ihtiyacı, düzenli olarak fırçalanmaya ihtiyacı vardır. Özellikle bebek ve çocukların büyüme sürecinde demir ilacı, bolca şekerli gıda, çeşitli katı gıdalar tüketmeye başladığı düşünülürse, sizin dişlerinizden daha fazla bakıma ihtiyacı olduğunu söylersek yanlış olmaz.

İlk çıkmaya başladıklarında sert diş fırçası kullanmak yerine, onları parmağınız yardımıyla temizlemeye, mümkünse gazlı bezi ıslatarak temizlemeye çalışın. Silikon parmak fırçaları da kullanabilirsiniz. Böylelikle ilk çıkan dişleri zedelememiş olursunuz. Dişler tamamlandığında ve kendi sertliklerini oluşturduklarında fırçaya geçebilirsiniz.

Süt dişleri çürür mü?

Bebeğinizin süt dişleri çürüyebilir. Bu biberon kullanımından, aşırı şeker tüketiminden ya da farklı sebeblerden olabilir. Dişler tamamlandığında bebeğiniz artık çocukluğa geçiş sürecine başladığından, çok fazla biberonla vakit geçirmemesine dikkat etmeniz gerekiyor.

Aynı şekilde şekerli yiyeceklerden de mümkün olduğunda uzak tutmaya çalışın. Diş çürümelerinin önüne bu önlemlerle ve bakıma geçebilirsiniz.

 
 

Süt dişleri ne zaman dökülürler?

6 ila 7 yaş civarında dökülmeye başlarlar. Aslında kalıcı dişlerin olgunlaşmasına göre bu zaman değişebilir. Kalıcı dişlerin baskısı ile yerinden oynamaya başlayan süt dişleri yaklaşık 3 yıla yayılan bir düşme süreci geçirebilirler.

Yeni gelen dişler için ne yapmalı?

Yeni gelen kalıcı dişler kendiliğinden çıkmaya başlayacağından, ağrı gibi durumlar için doktor tavsiyesiyle ağrı kesiciler alınabilir. Ancak çoğu çocuk bu süreci sıkıntısız atlatabilir. Çocuğunuzdaki duruma göre doktora başvurmanız iyi olur.

Ek olarak yeni çıkan dişlerle oynanmaması gerektiğini çocuklarınıza aktarırsanız, çarpık ya da deforme olumuş dişlerin önüne geçebilirsiniz.