Sünnet ne zaman yaptırılmalı? Bakımı nasıl olmalı?

Sünnet ülkemizde gelenek ve göreneklere göre, dini vecibelerin karşılanması için yapıldığı gibi, tıbbi nedenlerle de sünnet yapılabilmektedir. Özellikle son yıllarda bebekler doğduktan sonra sünnet ettiriliyorlar. Böylelikle hem çocuk yaşta travma geçirmelerinin önüne geçilmiş oluyor, hem de ağrı hissetmediği dönemde bu cerrahi işlem tamamlanmış oluyor.

Sünnet ne zaman yaptırılmalı? Bakımı nasıl olmalı?
 
Her şeyden önce sünnet, oğlunuz için vereceğiniz en büyük kararlardan birisidir. İleride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçmek adına aşağıda anlatılanlara dikkat ediniz.

Sünnet ne zaman yaptırılmalı?

Bebeklerde doğduktan sonraki takip eden ilk 6 ay içerisinde sünnet yaptırılması öneriliyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri bebeklerin penislerindeki sinirleri ağrıya hasas olmadığından bu süreçte daha kolay atlatabiliyorlar. Psikolojik olarak 2 yaşına kadar bebekleri sünnet ettirmekte fayda var. Eğer bu süreç geçirildiyse 6 yaşına kadar beklenerek ondan sonra sünnet ettirilmeleri daha faydalı olacaktır.

Ayrıca uzmanlar 6 aya kadar olan bebeklerin lokal anestezi ile, 6 ayı aşmış çocukların uyutularak sünnet ettirilmelerini faydalı olacağını aktarıyorlar. Çocuklarda sünnet için kullanılan anestezinin büyüklerde kullanılandan daha hafif olmasından dolayı bu süreçte ağır ilaçlara da maruz kalmamış olacaklardır. Psikolojik olarak da etkilenmeleri minimuma indirilecektir.

Enfeksiyon, işeme sorunları gibi tıbbi sebeplerden kaynaklı olarak zorunlu sünnet ise yaşa bakılmaksızın yaptırılması gerekmekte.

 
 

Sünnet nerede yaptırılmalı?

Sünnet cerrahi bir operasyondur. Enfeksiyon ve olası hataların önüne geçebilmek adına, tam teşekküllü hastanelerde ya da kliniklerde sünnet işlemini yaptırmak en doğru seçim olacaktır. Çocuğunuzun sünnet sırasında ve sonrasında gereken steril ortamın ve hizmetin sağlanması gerekir.

Sünnet Sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Sünneti gerçekleştiren doktor tarafından verilen antibiyotikli pomadı kullanmalısınız. Yaranın iyileşmesi için gereklidir. Cilt genellikle 3-4 gün içerisinde kapanmaya başlar. Dikişlerin erimesi, şişlik ve kızarıklıkların geçmesi için yaklaşık bir hafta ya da on gün gerekebilir.

Bu süreçte ilk iki gün için ağrı kesici kullanılması da gerekebilir.

Sünnet yarası üzerine yerleştirilen koruyucu pansuman ya da sünnet derisinin çocuğun çişiyle ıslanmasında bir sakınca yoktur. Çocukların idrarları mikropsuz (steril) olduğundan, sünnet sırasında eriyen dikişler kullanıldığından tekrar tekrar pansuman yapılmasına gerek yoktur.

Cilt iyileşmesine ya da sünnet edilen bölgede gözle görülür bir sıkıntı yoksa genelde bir hafta sonda banyo yaptırılmasında da bir sakınca yoktur. Doktorunuz başka bir tarih önermediyse bunu uygulabilirsiniz.

 
 

Kanamalara Dikkat!

Sünnet sonrası ilk 24 saatte, işlem gören bölge üzerinde ve pansuman yapılan bezde ufak kanamalar, penizde ufak morluklar ve şişme görülmesi beklenen birşeydir.

Ancak sürekli halde kanama, çocuğun idrar yapmakta zorlanması, normalden büyük şişlikler durumunda ise ivedi şekilde doktora görünülmesi gerekmektedir. Aynı şekilde 24 saat süren ağrı ve ateş durumunda da doktora görünülmelidir.

Sünnet sonrası bez/külot seçimi nasıl olmalıdır?

Bez bağlanan süreçte olan bebeklik döneminde yaptırılan sünnetlerde, bebeğin idrarı mikropsuz ve temiz bir idrar olduğu için yaralı alana bir zarar veremeyecektir. Önlem olarak bebeklere bir numara büyük bez giydirilmesi daha rahat etmesini sağlayaiblir.

Daha büyük çocuklar ise sünnet sonrası süreç için tasarlanmış korumalı külotları giyebilirler. Dikişler düştükten sonrasında ise kendi iç çamaşırlarını giymelerinde bir sakınca yoktur.