Bebekler için gaz çıkartma yöntemleri nelerdir?
Bebekler beslenmeye başladıkları andan itibaren belirli bir süre gaz sancısı çekerler. Bu belirli düzeyde sizin yardımınızda giderilebilse de, genel anlamda tam olarak bu gaz sancısını bıçak gibi kesecek bir çözüm yoktur. Bu durumda elinizden gelebilecek en iyi şey, gazı çıkartıp bebeğinize yardımcı olmaktır.
Bebeklerde gaz sancısı neden oluyor?
Aslında tam olarak bir açıklaması yok. Ancak kendi çocuğumdan örnek vermek gerekirse, anne sütünün de buna bir etkisi olabileceğini düşünüyorum. Normal inek sütlerinin gaz yaptığını biliyoruz, ancak belki anne sütü de bu şekilde bir etki gösteriyor olabilir. Bazı bebekler bu süreci çok rahat geçirebiliyor. Bazı bebekler ise bu gaz sancısını doğumdan itibaren 4 aylık bir süreç içerisinde atlatabiliyor.
Genel olarak doğum sonrası rahatsızlığı olarak görebileceğimiz gaz sancısı, bir diğer adıyla “İnfantil Kolik", kendi kendine geçiyor. Bebeğinizin gelişim sürecinde bu rahatsızlıktan kendiliğinden kurtulduğunu söyleyebiliriz.
Gaz çıkartma yöntemleri nelerdir? Hangileri etkili?
Aşağıda size aktaracağımız gaz çıkartma yöntemlerinden bazıları bebeğinizde olumlu sonuç verebilir. Her bebek özeldir ve yaklaşımlar farklılık gösterebilmektedir.
Ancak, ne olursa, hangi bebek olursa olsun en önemli unsur sizin sakin kalmanızdır. Bazen gaz sancıları bütün gün ve gece sürebilir. Bu durumda elinizden geldiğince sakin kalmaya dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizi kucağınıza altığınızda, aslında gaz çıkartma yöntemlerinden ilkini, güven duygusunu sağlamış oluyorsunuz. Bunun için tekrar ediyoruz, anne ve baba olarak, öncelike sizin sakin kalmanız çok önemli.
Kendinizi nasıl rahatlatırsınız?
Bebek ile uğraşmak stresli bir iş. Ancak bu gaz sancısı dönemini atlatmak için öncelikle,
- Bu durumu kabullenmelisiniz.
- Geçici bir durum olarak yaklaşmalısınız.
- Bütün ebeveynlerin bu süreci atlatmak durumunda olduğunu aklınızdan çıkartmamalısınız.
- Bebeğinizin bu dönemde rahat olmadığını ve size ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
- Doktorunuzun vermiş olduğu tavsiye ve ilaçların talimatlarına uymalısınız.
Bu durumu kontrol altına almak ve kendinizi rahatlatmak için yukarıdaki konuları aklınızdan çıkartmamalısınız. Yukarıda da aktardığımız gibi, sizin sakinliğiniz ve bebeğinize sağlayacağınız güven duygusu en temel tedavi başlangıcıdır.
Gaz çıkartma yöntemleri nelerdir?
Gaz çıkatmak için en etkili yöntemlerden birisi masajdır. Aşağıdaki maddelerin çoğu da buna odaklıdır.
- Bebeğinizin karnı omzunuza gelecek şekilde konumlandırın ve sırtını orta şiddette pışpışlayın.
- Bebeğinizin karnı omzunuza gelecek şekilde konumlandırın ve sırt ve poposu arasında kalan kısımda saat yönünün tersine doğru avuç içinizde masaj uygulayın.
- Eğer gaz sancıları uyku esnasında ve geceleri tekrarlıyorsa, uyku öncesi ılık bir banyo yaptırın ve masaj yağları ile göbek bölgesine masaj uygulayın.
- Doktorunuzun vermiş olduğu, gaz kesici, engelleyici bir şurup ya da damla varsa onu mutlaka kullanın.
- Doktorunuza danışarak, özel çaylardan deneyebilirsiniz. (Mutlaka Doktorunuza Danışın)
- Ilık bir havluyu göbek bölgesine koyarak masaj uygulayın.
- Beslenmenize dikkat edin. Emzirme döneminde anne tarafından tüketilen besinler direkt olarak bebeğe aktarıldığından, yediğiniz gaz yapan herhangi bir besin bebeğinizde kolik bir durum oluşturabilir.
- Süreklilik arz eden durumlarda gaz sancısı ve ağlama krizlerini gözlemleyin. Bir düzen farkettiğiniz zaman buna göre yöntemlerden birini ağlama krizi başlamadan uygulayın.
Yukarıdaki yöntemler bebekten bebeğe değişebilmektedir. Ancak bebeklerin en temel tedavisi sizin kucağınızdaki sevgidir. Bunu unutmayın ve bu süreçte sakin kalarak kriz gibi görünen bu durumu atlatın.