Bebeklerde kemik gelişimi nasıl kontrol altında tutulur?

Bebeğinizin doğduğu andan itibaren vücudunun en büyük görevi büyümek olacaktır. Bütün bebeklerde kemik gelişimi herşeyden önce D vitaminine bağlıdır. Ve hayati bir önem taşımaktadır.

Bebeklerde kemik gelişimi nasıl kontrol altında tutulur?
 

Bebeklerde kemik gelişimi nasıl ilerlemeli?

Normal şartlar altında sağlıklı bir bebeğin kemik gelişim süreci doğduğu anda başlar. Bu gelişimleri ve büyümeleri için en önemli şarttır. Genetik veya benzeri bir sorun yoksa bebekler her geçen gün hızlı bir kemik gelişimi süreci yaşarlar.

Bu durumda kemik gelişimine en büyük destek D vitamini tarafından sağlanmaktadır. D Vitamini eksikliği bebeklerde gelişim problemlerine sebep olabilir. Ayrıca D vitamin eksikliği bebeklerde ağrıya da sebep olabilir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ay D vitamini eksikliği görülebilir. Normalden daha yavaş gelişim gösteren bebeklerin doktora götürülmesive kontrol ettirilmesi en mantıklı hareket olacaktır.

 
 

Bebeklerde kemik gelişimi nasıl kontrol altında tutulur?

Bebeklerde kemik gelişimini destekleyecek birden fazla yol bulunmaktadır. Bunları aşağıda sıralıyoruz. Gelişim takibi ve kontroller için lütfen doktor tavsiyesi almadan kendi başınıza bir yöntem uygulamayınız.

D Vitamini takviyesi

Bebekleri elverdiğinde D vitamini takviyesi ile beslemek gerekmektedir. Anne sütü ile geçen D vitamini genel olarak bebeğe yetmeyebilmektedir. Bu durumda doktor tavsiyesiyle D vitamini ilaçları kullanılabilir, ayrıca hava şartları müsaitse bebek güneşe de çıkartılabilir.

 
 

Düzenli beslemne

D vitamini takvisyesinin yanında bebeklerde kemik gelişiminin en büyük destekçisi düzenki ve doyurucu bir beslenme döngüsünün oluşturulmasıdır.

Düzenli beslenme döngüsü içinde, D vitamini içeren yiyeceklerin yanı sıra C ve A vitamini içeren yiyeceklerin de katılması faydalı olacaktır. Özellikle katı gıdaya geçmiş olan bebekler için narenciyeler ve havuç gibi kırmızı-turuncu sebzeler kemik gelişimi için fayda sağlayacaktır.

Kemik gelişimini destekleyici yiyecekler nelerdir?

Bu yiyecekleri iki kategoride değerlendirmek daha faydalı olacaktır. Bu da ilk 6 aylık süreç ve sonraki dönem olarak ayrılmaktadır.

İlk 6 aylık süreçte kemik gelişimi beslenmesi

Bu süreçte temel olarak anne sütü ve güneş ışığı d vitamini desteğini sağlayacaktır. Eğer doktorunuz uygun görürse bu süreçte D vitamini için ilaç takviyesi uygulanabilir. İlk 6 ay içinde katı gıdaya geçmiş bebekler için doktor kontrolündeki katı gıdalar verilebilir.

Sonraki süreçte kemik gelişimi beslenmesi

6 aylık sürecin sonunda katı gıdaların içerisine D, C ve A vitaminlerini içeren yiyecekleri katabilirsiniz. Doktorunuzun bu süreçteki yiyecek tavsiyelerini de dinleyerek doyuruvu bir beslenme döngüsü oluşturabilirsiniz.

Bebeğiniz için tüm yiyeceklere izin verildiği andan sonra ise;

  • Yumurta
  • Süt ürünleri
  • Kuşburnu
  • Deniz ürünleri
  • Tam buğday ekmeği
  • Tavuk eti
  • Kırmızı et
  • Patates
  • Zeytin
  • Brokoli

gibi ürünleri öğünlerde bolca kullanmaya dikkat edin. Ayrıca 6 aylık süreçten sonra düzenli su tüketmeye başlamanızda fayda olacaktır.