Öfke nöbetleri nasıl ortaya çıkar ve nasıl başa çıkılır

Aynen büyüklerde olduğu gibi, çocuklarda da öfke nöbetleri oluşur. Bir an kendini yere atan, ağlayan, bağıran ve çığlık atan bir çodukla karşı karşıya kalıyorsunuz. Hem de herkesin ortasında…

Öfke nöbetleri nasıl ortaya çıkar ve nasıl başa çılır
 

Yüzlerce saat ebeveynlik hakkında kitap okusanız da, daha önce çocuk yetiştirmiş, hatta pedagoji eğitimi almış olmanız bir anlam ifade etmiyor bu durumda. Eliniz kolunuz bağlanıyor, ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Denediğiniz hiçbir taktik işe yaramıyor… Peki neden?

 
 

Öfke nöbetlerini nasıl kontrol ederiz?

Öfke nöbetlerini kontrol altına almak için bu durumları “kabullenmeniz” gerekiyor. Bu durumu “kötü bir huy” olarak algılar ve bu davranışın üzerine siz de öfke ile yönelirseniz durumu daha da kötü bir hale getirirsiniz. Özellikle, çocuğunuzun neden böle bir tavır sergilediğini anlamaya çalışmazsanız kendini daha da kapatmasına sebep olabilirsiniz.

Bu durumu kontrol etmenin en faydalı yolu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi “kabullenmek” ve “anlamaya çalışmak"tır.

Yapılan araştırmalara göre 3 yaş ve üzerindeki çodukların son 3 ay içinde öfke nöbeti geçirmiş olma ihtimali yüzde 72dir. Yani her yüz çocuktan 72’si son üç ay içinde en az bir kere öfke nöbeti geçirmiştir. Çocuklar büyümeye başladıklarında bu oran gün geçtikçe azalıyor.

Bu nöbetleri kasırga olarak görmeli ve bu kasırganın geçmesini beklemelisiniz. Sonrasında bu konu üzerinde çocuğunuzla konuşmalısınız.

Çocuklara öfke nöbetleri konusunda nasıl yaklaşmalı?

Çocuklar genelde aç, uykusuz olduğunda ya da rutin olarak gerçekleştirdikleri eylemleri değiştirdiğinizde öfke nöbeti geçiriyorlar. Bu nöbet sırasında etrafındaki eşyalara saldırma eğilimi gösteren (tekne atan, ısıran vb.) çocuklara dikkat etmeli ve onları kendilerini yaralamaktan alıkoymalıyız. İlerleyen süreçte bu şekilde öfke nöbetleri saldırgan ilerlerse, psikolojik sorunlara yol açabilecek travmalardan kaçınmak için pedagog yardımı almak mantıklı olabilir.

Öncelikle öfke nöbeti sonrası çocuğunuzla konuşmaya çalışın. Bu durumu iyi analiz etmeli ve anlamaya çalışmalısınız. Daha sonrasında uzman doktorlarla bu konuları konuşmalısınız.

 
 

Öfke nöbetleri azalmak yerine artıyorsa ne yapmalı?

Öfke nöbetlerinin sıklığı artıyorsa, vurma, ısırma, etrafına zarar verme eylemleri devam ediyorsa uzman pedagog desteği almak ilk yapılması gereken şeylerin başında geliyor. Bazı durumlarda otizm gibi psikiyatrik rahatsızlıklar da en ufak rutin değişikliğinde öfke nöbeti tetikleyebilir. Uzmanların uygulayacağı tedaviler öfke nöbetlerini azaltabilir yada çocuğunuzun bu nönetlerle başa çıkmasını kolaylaştırabilir.