Doğum sonrası adet ne zaman başlar? Neden Gecikir?

Kadın vücudunun doğum sonrası kendini toparlaması ve her ay hazırlandığı olası gebelik dönemi döngüsünü tekrar yakalaması biraz zaman alıyor. Bunun birden fazla nedeni var. En başlıca nedeni doğum yapmış olmanız.

Doğum sonrası adet ne zaman başlar? Neden Gecikir?
 

Adet Kanaması nedir?

Normal şartlar altında kadın vücudu her ay olası bir hamilelik için hazırlanır. Döllenmiş yumurtanın gelip yapışması, beslenmesi ve büyümesine yarayan hücresel bir katman rahmin içinde oluşmaya başlar. Eğer döllenme gerçekleşmezse, bu tabaka görevini tamamlamış olur ve yerini alttan gelen yeni hücrelere bırakmak için dökülür. Dökülen tabakanın vücuttan atılmasına adet kanaması ya da diğer adıyla regl diyoruz.

Bu döngü 28 günlük periyodlarla tekrarlanır. Bunun adı da menstürel siklus yani adet düzenidir.

 
 

Doğum sonrası uzun süre adet görememe nedeni nedir?

Doğum sonrasında kadın vücudu hamilelikte yaşanan radikal hormon değişikliklerini tolere etmeye çalışıyor. Bu da belrli bir süre dinlenme ve hamilelik öncesi hormonal düzene dönme çabasıyla geçiyor.

Doğum sonrası adet ne zaman başlar?

Doğum sonrasında 6 hafta içinde ya da sonrasında adet görmeye başlayabilirsiniz. Ancak bazı kadınlarda bu durum 1 yıl sonrasına kadar sürmekte.

Adet görmediğiniz dönemlerde tekrar hamile kalma riskiniz artıyor. Yani ne kadar süre adet görmezseniz o kadar risk altındasınız.

 
 

Emziren kadınlarda adet neden gecikir?

Emziren kadınlarda bebeklerinin emmesine bağlı olarak tetiklenen ve süt üretmeye yarayan prolaktin hormonu adeti geciktiren ana sebeplerden biridir. Prolaktin hormonu ne kadar yükselirse, folikül üretimi baskılanır. Bu da yumurtlamanın bastırılması anlamına gelmektedir.

Eğer bebek düzenli bir şekilde emziriliyorsa, adet görülmese de hamile kalınma riski azalıyor. Bebek günde 5 defa en az 10 dakika emziriliyorsa yumurtlama daha net şekilde baskılanıyor ve adet gecikiyor.