Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelik süreci anne için oldukça rahat geçmesi gereken bir dönemdir. Ama aynı zamanda anne ve bebek bu sürede korumasız, kırılgan ve aşırı stres altında olabilir. Hem anneyi, hem bebeği, hem de gebeliği riske atmamak için dikkat edilmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler
 

Hamilelik sürecinde nelere dikkat edimeli?

Hamileik süreci boyunca artık iki kişisiniz. Klişe olarak iki kişilik yemeniz gerekir demeyeceğiz. Siz normal yemek düzeninize devam edebilirsiniz. Bebeğiniz sizden gereken mineralleri, ihtiyacı olan her şeyi alacaktır. Kilonuza dikkat etmeniz gerektiğini aktarmak istiyoruz. Çok fazla kilo alımlarından kaçının. İlerleyen süreçte size daha fazla zararı olacaktır. Ayrıca çok az yemekten de kaçının. Bu da bebeğiniz için ihtiyacı olanları alamaması anlamına gelecektir.

Hamilelik sürecinde dış gebelik korkusundan kaçının

Evet, testlerinizin tamamında hamile olduğunuz ortaya çıksa dahi, vücudunuz yanlış alarm vermiş olabilir. Gelişen kese içerisinde bir bebek olmayabilir. Hangi doktora gitseniz, bebeğinizin ilk kalp atışlarını duyana kadar bu riskin olduğundan bahsedeceklerdir. Siz umutla gittiğinizde, doktor mahkeme duvarı gibi bir suratla size bunu söylemek zorunda. Hamilelik sürecini zora sokarak kendinizi strese sokmaktan kaçının.

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren doktorunuza gidin ve kan testleriyle bunun teyidini alın. Yedinci hafta genelde bebeğinizin ilk kalp atışlarını duyacağınız haftadır. Bu haftaya kadar doktorunuzun direktiflerini yerine getirin ve sabırla bekleyin.

 
 

Hamilelik sürecinde hurafelerden kaçının

Hamile kaldığınızı eşe, dosta, yakın arkadaşa açacaksınız. Saklamaya çalışsanız da bir şekilde ağzınızdan kaçacak. Bu durumda kritik olan süreç başlıyor, hurafelerden kaçınmak. Bizim milletin yaptığı en iyi -aslında en kötü- şey, hamile kalmış, hamileliği devam eden, ve neredeyse son aylarına giren hamileleri, ölümüne korkutan akrabaların başına gelenler hikayelerini aktarmak.

Tamamen alacakaranlık kuşağı gibi olan bu hikayelerden kaçının. Dinlemek zorunda kalırsanız da, lütfen kafanızın içerisinde bu hikayelerle bebeğinize bir bağ kurmayın. Siz ne kadar pozitif olursanız, sizin bütün hislerinizi fark eden bebeğiniz de o kadar mutlu olur.

Hamilelik sürecinde kanamalara kayıtsız kalmaktan kaçının

Hamileliğin ilk üç ayı boyunca kanamalarınız olabilir. Bu ilk ayda, ya da ilk 4-5 haftalık süreçte olursa, bebeğinizin yerine yerleşmesiyle ilgili bir kanama olabilir.

Devam eden süreçte kanamalarınız olursa, hemen doktorunuza başvurun. Gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra, daha bilinçli bir şekilde hareketlerinizi düzenleyebilirsiniz. Kendinizi ve bebeğinizi riske atmaktan ve kanamalara karşı kayıtsız kalmaktan kaçının.

Bol bol su içmeye dikkat edin

Hamilelik sürecinde vücudunuz hem size, hem de bebeğinize yetecek şekilde kan ve gerekli kimyasalları üretmek için uğraşacak. Bu süreçte ona yardımcı olmak amacıyla kendinizi dehidrasyondan yani susuz kalmaktan kaçının. Mümkünse günde iki buçuk litreye yakın su için.

Tabii ki su içme limitiniz için doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin. Ama özellikle yaz sürecinde geçirilecek hamileliklerde su içmek en önemli husus olacaktır.

 
 

Hasta olmaktan kaçının

Hamileliğiniz süresinde hasta olmak, başınıza gelebilecek en kötü şeydir. Çünkü bebeğinize zarar vermemek adına, antibiyotiksiz ve yardımcı haplar olmadan bu hastalığı atlatmak zorundasınız. Yaz süresinde devam edecek gebeliklerde aşırı sıcakta kalmaktan ve ani rüzgarlardan kaçınabilirsiniz.

Kış süresince devam edecek gebeliklerde ise aşırı soğuktan kaçının. Ayrıca yine çok sıkı giyinerek terlemekten de kaçınmaya çalışın. Her iki bahrada da dikkatli olmanız gerekmekte. Gerek ilkbahar, gerek sonbahar nemli mevsimler olduğundan, bu mevsimlerde giyinmenize ve dışarıda karışlaşacağınız hava durumuna çok dikkat etmelisiniz.

İdrar yolu enfeksiyonlarından kaçının

Hastalığa ek olarak, hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonundan kaçınmaya çalışın. Vajinanızı her zaman temiz tutmaya özen gösterin. Öyle ki, normal süreçten daha hassas bir durumdasınız. Onun için öncelikli olarak idrar yolu enfeksiyonundan kaçının. Üşüterek kum ve taş dökmekten de kaçınmanızı tavsiye ederiz. Bu gibi süreçlerdeki enfeksiyonlar kan yoluyla bebeğinize tesir edebilir.

Hareketsiz kalmaktan kaçının

Hamilelik sürecinde, özellikle dördüncü aydan sonra, bebeğinizin kasık bölgesine baskı yapmaya başlamasıyla birlikte bacaklarınıza giden damalarlarda bir zorlanma, kan akışında azalma oluyor. Bu durumda hem bacak kaslarınıza gereken oksijeni sağlamak, hem de kendinize bir nebze olsun moral vermek için hareketsiz kalmaktan kaçının.

Hamilelik süresince mümkün olduğu kadar yürüyüş yapın.

 
 

Daha birçok kaçınmanız gereken konu olsa da, öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı kaşılayacak şekilde hamilelik sürecini atlatın. Dünyada sizden ve bebeğinizden daha değerli başka birşey yok. Mutlu kalın, mutlu bir hamilelik geçirin.