Çocuklarımızı istismardan nasıl koruruz?

Türkiye de son 16 yılda 440.000 çocuk doğum yaptı. Cinsel suçların %46 sı çocuklara yönelik. 2015 verilerine göre yılda 17.000 istismar davası açılıyor ve bunların %45 i mahkumiyetle sonuçlanmıyor.

Çocuklarımızı istismardan nasıl koruruz?
 

Çocuğunuzun istismara uğradığını nasıl anlarsınız?

Rutin hayatında değişimler olabilir. Okula gitmek, yemek yemek, oyun oynamak, konuşmak gibi günlük hayata dair işlerden kaçınabilir. Toplum içine girmek istemeyebilir. Korkuları artabilir. Sürekli yanında anne, baba veya aile bireylerinden biri ile kalmak isteyebilir. Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini en iyi anne, baba olarak siz anlayabilirsiniz. Farklı tavırlar halinde ise konuşmakta fayda var. Onu rahatsız eden herhangi bir durum yaşayıp yaşamadığını sorgulayabilirsiniz.

 
 

Vak’alardan korunma yöntemleri nelerdir?

Günümüzde çokça yaşanan çocuk istismarı vak’alarından korunmanın yolları;

Çocuğunuzu Dinleyin

Kararlarına saygı gösterin ve dinleyin bu duruşunuz başına gelen kötü bir durumu size anlatacak gücü verecektir ona.

Kendini tanımasına yardımcı olun

  • Küçük yaşta mahremiyet eğitimini verin, kız erkek fark etmeksizin özel bölgelerini tanıtın ve bu bölgelerine izni olmadan anne baba olarak sizlerin bile dokunamayacağını belirtin.
  • İyi ve kötü dokunuşu anlatın.

Hayır demeyi ve ne yapması gerektiğini öğretin

  • Çocuğunuza hayır diyebileceğini gerekirse tüm otoriteyi sorgulayabileceğini ve karşı gelebileceğini öğretmekten geçer.
  • Bu kişileri anlatırken fantastik benzetmeler yapmayın korkunç suratlı, dev gibi vs diyerek betimlediğinizde bu kişilerin ayırt edilebilecek kötü görünümleri olduğu algısını oluşturmuş olursunuz.
  • Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığında oradan uzaklaşmasını ve çevresinden yardım istemesini öğretin.
  • Çocukların hayal gücü vardır evet ama bir çocuk detaylı bir şekilde tacizi hayal edemez. Ona güvenin.
  • Çocuğunuzu olabildiğince az kişiye emanet edin. Sokakta okulda sosyal medya da tanıştığı arkadaş olduğu kişileri takip edin. Ve bunun nedenini açıklayın.

Toplum baskısını kabul etmeyin

  • Toplum baskısını kabul etmeyen ebeveynler anlatmaktan el alem ne der diye korkmadan konuşabilen çocuklar yetiştirir.
  • Toplum baskısı ile bu durumu görmezden gelmeyin. Çocuğunuz ve ya herhangi bir yetişkin istismara uğramış ise bu istismarı uygulayan kişinin suçudur.
 
 

Sosyal medya kullanımına dikkat edin

  • Sosyal medya hesaplarınızda ve ya çocuğunuz kendi sosyal medya hesabında fotoğraflarını paylaşıyor ise en azından hesaplarınızı kısıtlı duruma alabilirsiniz.

Bunların dışında neler yapmalısınız?

Bilmediği bir şeyden korunamaz, açık olmak durumundasınız. Korkunç bir durum olduğunun farkındayım. Asla yaşanmasın ve hiçbir çocuk buna maruz kalmasın isterim. Bu noktada biz yetişkinlere büyük iş düşüyor. Korkmayın böyle bir durumu yaşadığını düşündüğünüz bir çocuk var ise yetkili birimler ile görüşün.

Sosyal medya da pedofili içerikler yayınladığını gördüğünüz kişileri şikayet edin gerekirse ifşa etmekten kaçınmayın. Taciz tecavüz konulu esprilerden kaçının mizaha alet edilecek konular değil bunlar. Hepimiz hayatımızın bir noktasında karşılaşıyoruz bu tarz durumlar ile. Hem kendinize hem çocuğunuza böyle bir durumda hayata yeniden tutunmak için lütfen şans verin.

Ve malesef şunu öğrenmek zorundasınız. Bu tarz durumlar genellikle yakın çevreden kişilerce yaşatılır.