Bebeklerde Uyku Terörü nedir, nasıl geçer?

Bebeklerde ve çocuklarda görülen uyku terörü ya da diğer adıyla uykuda korkma genelde uykunun ikinci evresinde gerçekleşir. Kabuslardan ve karabasandan farklı olarak değerlendirilmelidir. Özellikle çocuklarda ergenlik dönemine kadar devam edebilen bir durumdur.

Bebeklerde Uyku Terörü nedir, nasıl geçer?
 

Uyku Terörü Nedir?

Uykunun ikinci evresinde kendini gösteren uyku terörü bir uyku hastalığıdır. Genelde bebekler ve çocuklar uykuya daldıktan 90 dakika sonra kendini gösterir. 3 yaşın üstündeki çocuklarda ergenliğe kadar görülebilir.

Uyku Terörü belirtileri nelerdir?

Uyku sırasında uyanarak birkaç dakikadan yirmi dakikaya kadar sürebilen ağlama, anlamsız hareketler ve söylemlerle birlikte şaşkınlık da vardır. Korku ile hareket edebilir ve yürüyebilen çocuklarda yatağından inip kaçmaya çalışma hareketleri de görülmüştür.

Sakinleştirme çabaları yetersiz kalacaktır. Bu süreç dahilinde anne veya baba ile iletişim kurmaz ve söylenenleri anlamazlar. Sürekli ağlama ya da çığlık atma eğilimi vardır.

Rem uykusu eksikliğinden kaynaklı olarak çocuklar sabah bu atakları hatırlamazlar. Yani atak süresi geçici hafıza kaybında olduğu gibi beyin tarafından yok sayılır.

Bu hastalık bebeklerde uykuda huzursuzluk ile karıştırılmamalıdır.

 
 

Uyku Terörü nasıl ortaya çıkar?

Genel anlamda uyku terörü nörolojik ve psikolojik anlamda ortaya çıkar. Çocuk kendini rahat hissetmiyorsa, kardeşinin olacağını öğrendiyse, kreş ya da okula başladıysa, yaşadığı bir travma varsa uyku terörü, diğer adıyla gece terörü kendini gösterebilir.

Yukarıdakilere ek olarak uyku terörü uyku eksikliğinden de kaynaklanabilir. Üç yaşın altındaki çocukların günlük ortalama 14 saat uyumaları gerekir. Özellikle bebekler bu süreyi karışlayacak kadar uyumuyorlarsa yukarıdaki sebeplerden farklı olarak uyku terörü ortaya çıkabilir.

Uyku Terörü çocuklara zarar verir mi?

Genel anlamda fiziksel bir zararı bulunmamakla birlikte, sürekli hale gelen uyku terörü ise psikolojik olarak çocukları etkileyebilmektedir. Ebeveynlerin yapması gereken şey ise atak sırasında çocuğun kendisine zarar verebileceği cisimleri mümkün olduğunda etrafından temizlemek ve çocuğa güvenli bir ortam oluşturmaktır.

 
 

Uyku Terörü yaşayan çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Ebeveynlerin en çok yaptığı hata sakinleştirmek için çocuğu kucaklarına almak ya da sarılmak suretiyle dokunmak. Bu çocuğun geçirdiği korkuyu daha fazla tetikleyebilir. Çünkü atak sırasında çocuk ebeveynlerini de tanımayacaktır.

Ebeveynler çocuğu olası yataktan düşme, bir yerlere kendini çarpma ve benzeri gibi kazalardan korumak için soğuk kanlı olmaları gerekmektedir. Atak sırasında sakinleştirici sözler, ninniler ve çocuğunuzun yakınlık gösterdiği şarkıları söylemek faydalı olacaktır.

Çocuğunuzun atakları 30 dakikadan fazla sürüyor ve sürekli hale geldiyse, sebepleri daha net anlayabilmek için çocuk psikoloğuna götürmeyi düşünebilirsiniz. Böylelikle uyku terörünü tetikleyen problemleri çözmek adına daha iyi bir yaklaşım kurabilirsiniz.

 
 

Uyku Terörü nasıl tedavi edilir? Tedavisi var mıdır?

Uyku terörü genel anlamda kendi kendine geçen bir hastalıktır. Yani ilaçlar ile ya da başka şekilde tedavi edilen bir hastalık değildir. Burada önemli olan uyku terörü belirtilerini ve ataklarını engellemek için yapılması gerekenlerdir.

Öncelikle uyku terörü (gece terörü) yaşayan çocukları bir rutine alıştırmak gereklidir. Yemek saatleri, uyuma ve uyanma düzeni tekrar ve rutin haline oluşturulmaya çalışılmalıdır. Uyku öncesi sıcak bir banyo ve odasının ışıklandırmalarında çocuğu rahatlatacak renkler ya da ışık düzeyleri kullanmak uyku terörü ataklarını azaltabilir.

Bunlara ek olarak devam eden uyku terörü atakları için bir not defteri oluşturulabilir. Atakların başladığı saatler eğer bir süreklilik gösteriyorsa, çocuklar bu atakların başlamasından önce uyandırılabilir.

Uyku terörü ataklarını engellemek için en önemli şey, bu hastalığa bilinçli yaklaşmaktır. Çocuğunuza bakan, onunla ilgilenen herkesin uyku terörü hakkında bilgi sahibi olması, yapılacakları bilmesi ve uygulaması gerekmektedir.

Bu düzen ve rutin sağlandığında atakların azalması ve belki kesilmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun en büyük tedavisi sizin sevginiz, uyku ve yemek düzeni olacaktır.