Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilmelidir?

Bebeklerin beslenmesi çok önemlidir ancak büyümelerinde en büyük diğer etken ise uykularıdır. Uyku, yeni doğan bebeklerde günde 16-18 saat gibi gerçekleşen bir durumdur. Doğumdan itibaren bebeklerin hızla büyüdüğü göz önüne alındığında, uyku alışkanlıklarını da düzgün bir çerçevede şekillendirmek gerekmektedir.

Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilmelidir?
 

Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilmelidir?

Bebeklere uyku eğitimini yani uyku alışkanlığını kazandırmak oldukça kolay gibi görünsede, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aşağıda size bir liste vereceğiz. Deneyimlenmiş ve uzmanların görüşlerinden dernelen bu liste ile yolun bir kısmını yarılamış olacaksınız. Öncelikle bebeklerde uykunun önemini aktaralım.

 
 

Bebeklerde uykunun önemi

Yeni doğmuş bebekler genelde ilk üç aylık süreçte 16 saat veya daha fazla süre uyurlar. Bu uykular bizim gibi çok derin olmayabilir. Acıkma, alt ıslatma gibi nedenlerle sık sık uyanabilirler. Özellikle yeni doğan bebeklerde gece ve gündüz ayrımı olmadığından geceleri bile çok sık uyanabilirler. Gece ve gündüz ayrımını anlamaları için 2-3 hafta gerekebilir.

Ancak bebeklerde bu dönemde sürekli uyku hali çok önemli bir gelişim safhasını sağlar. Alınan bütün besinler ve diğer tüm bedeni ihtiyaçları, çok hızlı çalışan bünyelerince yeni sinirsel bağlantılar kurmak, vücudun gelişimi, organların gelişimi gibi sebebplerle kullanılır. O yüzden bu uyku ve uyanma düzeni, en azından bebeğiniz gece gündüz ayrımını yapmayı öğrenene kadar çok sık tekrarlanır.

Bu uyku sırasında gerçekleşen tüm olaylar onların gelişiminin en büyük parçasını oluşturur. O yüzden ne kadar sık uyanırsa uyansın bir sebebi vardır. Uykunun belirli bir düzene oturması 6 ila 14 hafta alabilir. Ancak uyumaları çok önemlidir ve yukarıda bahsettiğimiz işlevlerin devamı ancak uykuyla mümkün olabilir.

Bebeklere uyku eğitimi verilebilir mi?

Bu sorunun cevabı aslında evet. Ancak bu bildiğimiz dikte etme yöntemi gibi işlemiyor. Her ebeveynin ütopyası bebeklerinin 2-3 hafta gibi sürede bütün gece uyumayı öğrenmesi, sorunsuz bir gece geçirmesidir. Ancak bebekler bazı durumlarda en az 6 aylık olana kadar bütün gece uyumayabilirler. Yani bebeğinizi zorla uyutmaya çalışmak çok da mantıklı olmayacaktır.

 
 

Bebekler düzeni sever

Bebeklere uyku eğitimi vermenin en kolay yolu bir düzen oluşturmaya çalışmaktır. Bebeklerin yemek, oyun, alt alma, beslenme gibi eylemlerinden belirli bir rutin oluşturabilirseniz, gece de rahatlıkla onu uykuya daldırabilirsiniz.

Misal her uyandığında ve aç olduğunuzu anladığınızda aşağıdaki rutin belki size bir fayda sağlayabilir.

Beslemek > Altını Almak > Gazını Çıkartmak > Ninni Söylemek

Yukarıdaki düzene kendi deneyimlerinizi katabilirsiniz. Eğer bu şekilde bir düzen oluşturabilirseniz, uyku eğitimi için aslında ilk adımı atmış olursunuz.

Bebekler nerde uyutulmalı

Bebekler doğal olarak ilk üç ay boyunca emzirme esnasında uykuya anne göğsünde dalarlar. Bu nromal bir süreçtir ancak bunuun da bir zaman sonra değiştirlmesi gerekir. Doğumdan itibaren takip eden ilk üç ay boyunca bebeğinizin göğsünüze uyumasına müsaade etmeniz olağandır ancan bundan sonraki süreçte bu şekilde uyumayı alışkanlık haline getirebilir. Bu da size geceleri de uyanık kalmanız ve gündüz için enerji toplayamamanız anlamına gelecektir.

İlk üç aylık süreç sonunda, uyku düzeninin oluşması için genellikle besleme sonrası anneye yakın bir yatak, karyola benzeri, rahatlıkla uykuyu devam ettirebileceği bir alan seçebilirsiniz. Böylelikle ağladığı an size yakın olmasını sağlar ve belki de sakinleşmesini de çabuklaştırabilirsiniz.

Bu süreci alışkanlık haline getirdikten ve yukarıda bahsettiğimiz rutin döngüye oturttuktan sonra bebeğiniz kendi yatağında uyumaya alışacak ve sizin için de rahat bir vakit kazandırmış olacaktır. Daha da ilerleyen süreçte ve nihayet altı ayın sonunda yavrunuz bütün geceyi kendi yatağında geçirebilir.

 
 

Bebeklere uyku eğitimi vermek için bizim tavsiyelerimiz

Yukarıda bahsettiğimiz gibi derlediğimiz bir listemiz var. Bu liste tamamiyle tavsiye amacıyla hazırlanmıştır. Bebeklerin kendi kişilikleri ve sizin de kendi alışkanlıklarınız olduğu için farklılıklar ya da uygulamak istemediğiniz tavsiyeler olabilir. Kendi tavsiyelerinizi yorum aracılığıyla bize iletebilirsiniz. Aşağıdaki listemize seve seve ekleriz.

  • Yatırmadan hareketli faaliyetler yaptırın (Masaj, oyun, jimnastik gibi)
  • Yatırmadan önce mutlaka beslenmesi, altının alınması gibi ihtiyaçlarını karşılayın
  • Uyumadan önce rahatlaması için ılık bir banyo yaptırın
  • Ayağınızda sallamayın
  • Uyku zamanı geldiğinde onu tek başına, yalnız bir şekilde bırakmayın
  • Seslere alıştırarak uyutun. Tamamen sessiz bir ortam oluşturmayın
  • Uykuya dalmadan önce ortam seslerinin yanında çok hafif sakinleştiri bir müzik açın. Piyano bazlı müzikler gibi
  • Kendi yatağına alıştırırken uyku arkadaşı olarak bir oyuncak verebilirsiniz. Yutulacak tüyleri olmamasına dikkat edin

Umarız bebeğiniz ile sorunsuz bir uyku deneyimi yaşarsınız.